Crownfunding

Sitter du på en god ide men ikke ønsker søke lån i banken for å realisere den? Kanskje ditt prosjekt er passende for crownfunding, her er noen tips.
Crownfunding startet offisielt for få år siden, når entreprenører fikk flere personer utenfor sin nærmeste krets til å bidra med mindre beløp. Får du 200 kroner fra 1000 personer har plutselig en kapital på 200 000 kroner i stedet for å ta opp et banklån.
Det er nå laget egne plattformer for dette, hvor de to mest kjente er Kickstarter og Indiegogo. Det er også flere mindre plattformer som RocketHub, GoFundMe og Crowdtilt.
Først er det viktig å være klar over at du starter ikke en crownfunding kampanje og er garantert at folk sender deg penger. I henhold til statistikk fra Kickstarter er nesten 60 % mislykkede, og hele 10 % av prosjektene samlet inn kr 0. Crownfunding er også hardt arbeid.
Først bør du ha et faktisk produkt, du får ikke penger for å starte en bedrift. Har du en ide til et produkt som mange, kanskje innen en spesiell nisje, føler de trenger er man et stykke på vei.
Planlegging av tiden er sentralt, ingen ønsker å vente på at produktet de har bidratt med penger til ikke er klart i tide, eller enda verre aldri blir klart. Flere erfarne innen crownfunding forteller at du bør lage en fornuftig tidslinje og deretter doble den.
Publisitet er en virkelig nøkkel til suksess. Flest mulig innenfor din målgruppe må få vite om ditt produkt og muligheten til å bidra. Her gjelder det å reklamere, lage videoer, bruke sosiale nettverk og tilby premier og fordeler for dem som bidrar.
Og når du er klar med din prototype, har satt ditt mål for innsamlingen, laget en video, fikset hjemmesiden, fastsatt premier/fordeler for bidragsytere og funnet hvor lenge kampanjen skal vare er det bare å gå for det.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*