Fortsatt vekst i boligprisene

Boligprisene i Norge og da spesielt Oslo fortsetter å stige. Det synes ikke å være noen øvre grense, og priser over 100 000 pr kvadratmeter er nå nesten normalen for leiligheter mindre enn 50 m2.
Det er solgt leiligheter på 13-14 kvadratmeter for over 2 millioner norske kroner. Prisantydningene for leiligheter på 25 m2 er veldig nærme 2,5 million. Så får man se hva budrunden bringer, det er store køer på slike visninger sentralt i Oslo og budrundene går ofte varme.
Samtidig er det signaler fra Norges Bank at renten ikke skal opp med det første, samt at reallønnen skal øke frem mot 2019. Dette er begge deler gunstig for en fortsatt vekst i boligprisene.
Elisabeth Holvik i Sparebank1-gruppen anser at prisveksten er ute av kontroll, og det er nødvendig å se på beskatning av sekundærboliger. I tillegg bør det bygges flere studentboliger.
Beskatningen av investering i eiendom er gunstig, med lave formuesverdier. Bruker du to millioner til kjøp av eiendom reduserer du formuen din langt over en million. Det er blitt litt mer skatt i form av eiendomsskatten som er innført i de fleste kommuner i landet.
Boligbyggingen i Oslo har under mange år vært under kritikk, og dette begynner selvsagt også sette sine spor. Det uttales også fra OBOS-sjefen Siraj at boligbyggingen i Oslo ikke kommer til å øke betydelig på flere år. Dette kombinert med at man regner med at befolkningen antas å øke med 200 000 på få år, betyr at boligprisveksten vil fortsette i overskuelig fremtid.
Resultatet er at man ser at prisøkningen øker i områder nær Oslo, folk tøyer sine grenser for hvor langt de pendler til jobb for å få mer kvadratmeter å bo på.
Det eneste som antas å kunne bremse boligprisene er at gjeldsgraden ikke kan øke så mye mer. Det er begrensninger i hva husholdninger ønsker å bruke på nedbetaling av gjeld og renter.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*