Vekst i eksport av sjømat fra Norge

Sea food Norway

I Norge har vi opplevd en dobling i eksport av sjømat siden 2006. Dette til tross for at de tidligere største markedene, Russland og Kina, er ute av topp 10-listen. Selv om Russland og Kina sterkt har redusert sin import av sjømat fra Norge, har man opplevd en dobling av eksporten fra 2006 til 2016 fra Norge. Dette skyldes i hovedsak gode handelsavtaler i viktige markeder. Fra fairlån Norge selskaper å Sjømat, har Norge vokst.

Dobling siden 2006

At man har hatt en dobling i eksport av sjømat fra Norge siden 2006, skyldes gode handelsavtaler på viktige markeder. Selv om handelen fra det tidligere største markedet for sjømat fra Norge, Russland, er sterkt redusert, noe som også gjelder for Kina, så har andre markeder vokst vesentlig. Eksport av sjømat til EU har vært en viktig del av veksten, men eksport til USA har utgjort en enda større andel på hele 33% økning på sin totale import av sjømat fra Norge. Eksport av sjømat fra Norge til Polen er også en viktig faktor for at eksporten øker. En stor del av eksporten til Polen går til bearbeiding og videre distribusjon.

 Gode handelsavtaler

Gode handelsavtaler til viktige markeder har vært en viktig grunn til at eksporten har økt, i stedet for å bli redusert når viktige markeder mer eller mindre har forsvunnet. Eksport av sjømat vil alltid være viktig for Norge da fiskeriindustrien er en av våre viktigste inntektskilder. Norsk sjømat har fått et kvalitetsstempel på internasjonale markeder, noe som har bidratt til at næringen for eksport av sjømat fortsetter å være på agendaen til politikerne når man forhandler avtaler. For at denne veksten skal fortsette er det viktig at samarbeidet mellom næringen og myndigheter fortsetter å være like bra som det er i dag. Da vil man ha muligheter til å utvide handelen til stadig nye markeder, og kan på denne måten fortsette å ha en solid vekst i eksport av sjømat. Bransjen er meget fornøyde med dette resultatet og opplever at industrien har en sunn og solid vekst.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*