Uber fortsetter å vokse

Det har stormet friskt rundt Uber og deres virksomhet det siste året. Den såkalte delingsøkonomien har vært i fokus som aldri før og der har Uber vært eksempelet alle bruker. Selskapet og ideen ble grunnlagt i 2009 av Travis Kalanick og Garrett Camp.

I tillegg har Uber sine sjåfører vært i flere rettsaker og det har vært sprikende uttalelser fra så vel Erna Solberg til Petter Stordalen. Solberg har sagt at hun muligens ville benyttet Uber dersom hun ikke ble kjørt rundt i statsministerbilen. Stordalen mente systemet med delingsøkonomien legger til rette for svart arbeide.

Sjåførene har blitt avskiltet og selskapet er beskyldt for å drive piratvirksomhet. Nå er regnskapene til Uber Norge AS offentliggjort og viser at tross dette er det solid omsetningsøkning. Fra kr 650 000 i 2014 til over 5,7 millioner kroner i 2015.

Dette stammer imidlertid ikke fra transport av passasjerer, men er betaling for markedsføring og support. År 2015 er også første fulle regnskapsår for virksomheten, som kan fortelle at de opplever en sterk vekst som har fortsatt inn i 2016.

Det er sjåførene i Norge som tjener penger på persontransporten. De beholder omkring 80 % av det du som passasjer betaler for reisen. Resten av pengene Nederland, hvor utviklingen av applikasjonen skjer. Men selskapet i Nederland sender mestedelen av sine 20 % videre til Uber International CV, gjennom diverse arrangement. Dette er et selskap registrert i Bermuda og i Nederland sitter dem kun igjen med en prosent av omsetningen.

Det som skiller Uber fra andre digitale selskap er at mesteparten av betalingen fra forbruker skal bli skattlagt i Norge. De beholder tross alt 80 % av betalingen og dette skal innrapporteres på selvangivelser i Norge.

Uber Norge AS bidrar imidlertid kun med kr 118 000 til den norske stat i form av skatt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*