Litt om spisebrikker til hverdags og til fest

Det er uvisst når spisebrikker først ble tatt i bruk, men noe som er sikkert er at de i dag er svært utbredt over hele verden, og finnes i alle tenkelige stiler, farger og materialer. Både i Skandianavia og ellers har spisebrikkene en lang tradisjon sammen med annet tilbehør til spisebordet.

Denne gjenstands hovedfunksjon er å beskytte bordet under, både fra varme, fra flekker, fra bestikk og fra fukt, men den har også en klar dekorativ funksjon som kan være like viktig, og vil gjerne være matchet til andre dekorelementer som servietter, bordduk, bestikk, bordservise og lignende.

Spisebrikker på spisesteder og til anledninger

Man finner brikken i alt fra den billigste fastfood-restauranten til spisesteder som bare byr på det flotteste og beste innen kulinariteter. For sin rent praktiske bruk er det veldig vanlig å se plassmatter i restaurant- og kaffemiljøer hvor det er mange som spiser og hvor det gjør det enkelt for personalet å holde rent, i tillegg til at bord og underlag beskyttes og får lengre varighet. På steder som selger hurtigmat er det ikke uvanlig å se plassmatter av papir for engangsbruk, og gjerne trykket med reklame eller nyttig informasjon for kundene.

I husholdninger hvor det er barn, kan spisebrikken være en enkel og svært praktisk måte å beskytte bord eller duk, og gjøre det veldig raskt og enkelt å rydde etter et vel endt måltid. Her kan det beste gjerne være bevegelige dekkeservietter av plast eller som er laminerte, som både er enkle å riste og enkle å tørke av. For spesielle anledninger hvor mange barn er tilstede eller hvor det blir mye rester (som for eksempel ved reker eller hummer) kan engangsbrikker være det beste.

 

Vanlige typer

Man finner et svimlende utvalg av alternativer på markedet i dag, og de vanligste designene er runde, ovale, firkantede og rektangulære, men det er også mulig å finne åttekantede matter eller mer kunstneriske design som har mer uregelmessige former. Typiske materialer kan være tre, bambus, kork, bomull, perler, plast, filt og et bredt utvalg av andre materialer. Matten er ofte fleksibel slik at den kan rulles eller brettes for lagring, og er gjerne lett å enten vaske av eller å vaske i vaskemaskin.

Noen typer kan ha en dobbeltfunksjon, hvor de også er såpass varmebestandige at de kan benyttes som underlag for varme gryter og panner, spesielt når de brettes over.

 

Som en flott gave

Et sett med kjøpte eller håndlagde spisebrikker kan være en utmerket gave for innflytningsfester eller for bryllup – men her er det jo viktig å ha en ide om gavemottakerens smak og livsstil, i tillegg til å gjerne være vite noe om hva de allerede har til borddekking. Et naturlig tilbehør til brikker som gave kan være matchende servietter.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*