Inntektsfall for Norges 500 største selskaper

Det er nå klart at Norges 500 største bedrifter samlet sett opplever et inntektsfall, og dette er første gang siden finanskrisen. Dette er basert på regnskapstallene for 2015, men siden ikke alle har offentliggjort sine tall er listen ikke helt komplett.
Listen over de 500 største skal kun inneholde selskaper som er registrert og regnskapspliktige til Norge. Flere selskaper notert på Oslo Børs er dermed ikke med, eksempelvis SeaDrill og Subsea 7. Statoil er suverent størst med driftsinntekter på 483 milliarder, etterfulgt av Telenor (128 mrd.), Yara (112), Hydro (89), Helse Sør-Øst (79) og Norgesgruppen (76).
Det er selvsagt olje- og gassektoren som står for de store negative tallene. For oljeservicebedriftene som utgjør 27 av bedriftene, er det et inntektsfall på ca 25 milliarder eller en reduksjon på 12 prosent i forhold til 2014. Enda verre er det for olje- og gasselskapene hvor de 22 selskapene har redusert driftsinntektene med over 21 prosent, dvs. nesten 190 milliarder kroner. Her skal nevnes at Statoil alene sto for nesten 140 milliarder!
En av bedriftene som har blitt rammet hardest er oljeserviceselskapet Oceaneering AS. Selskapet har sin hovedvekt på undervannsteknologi, inspeksjon og vedlikehold innen olje- og gassindustrien. Hovedproduktet er fjernstyrte roboter, såkalte ROVer og teknologi tilknyttet dette. Selskapet har siden sommeren 2014 til denne sommeren redusert antall ansatte fra 1750 til 1100. De en tredjedel av omsetningen, et fall i driftsinntektene på nærmere 1 milliard kroner. De faller også 107 plasser på rangeringen, til plass 291. Daglig leder Erik Sæstad ser at Oceaneering er rammet vesentlig hardere enn under tidligere nedgangssykler.
Det er imidlertid ikke helt bekmørkt for Norge som helhet. Bedriftene utenfor olje- og gassektoren, er det en omsetningsvekst på fem prosent fra 2014 til 2015.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*