Google i vinden

Google kjøper norsk vindkraft, samtidig som deres spanske kontor blir ransaket av politiet.

Investeringsfondet Blackrock har kjøpt en vindkraftpark i Tellesnes i Rogaland. Det er Zephyr og Norsk Vind Energi som er selgere. Dette fremgår av en børsmelding. Zephyr eies av energiselskapene Vardar, Energiselskapet Buskerud og Østfold Energi.

Det annonseres også at Google har inngått en avtale om å kjøpe hele produksjonen fra anlegget. «Avtalen vil gi Googles europeiske datasentre ekstra fornybar energi», heter det i pressemeldingen.

De norske partene har jobbet med dette prosjektet i seks år allerede og skal nå starte arbeidet med byggingen av vindkraftparken. Den skal ha 50 turbiner og en total installert kapasitet på 160 MW. De norske partene beskriver det som en ønskedrøm at Blackrock, verdens største investeringsfond, i samarbeid med et kobbel av banker (Radobank, DecaBank og Danmarks eksportkreditt) går inn som investorer i prosjektet og at Google kjøper hele produksjonen.

Prosjektet har pågått i ti år, og da Zephyr kjøpte det av Statoil i 2010 var det allerede utviklet i flere år. Konsesjonen for å bygge parken kom i 2014 fra statsråd Tord Lien. Den videre byggingen skal Zephyr og Norsk Vind Energi stå for og dette krever ikke nye investeringer fra de gamle eierne. «Zephyr og Norsk Vind Energi er stolte over å ha lykkes med og utvikle det som vil bli Norges største vindpark når den settes i drift i 2017» sier Olav Rommetveit fra Zephyr i en pressemelding.

Prisen for handelen fremkommer ikke og heller ikke hvilken pris Google må betale for strømmen.

Google opplyser imidlertid at deres mål er at hele virksomheten deres skal drives 100 % av fornybar energi, og at de siden 2007 har vært karbonnøytrale. De forteller også at de også ser på andre muligheter i Europa og Norge, men vil ikke si noe om konkrete planer.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*